Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.06.2010 08:48 - Как да се справим с компютърната зависимост при децата
Автор: selamjeni Категория: Други   
Прочетен: 1964 Коментари: 0 Гласове:
1



Как да се справим с компютърната зависимост при децата

Симеон Илиев

Причината за компютърната зависимост е в това, че чрез компютърната игра детето получава само положителни емоции, адреналин.

И наред с това – силно отделяне в мозъка на хормона на удоволствието. А човек лесно се поддава на усещането за щастие.

И това засяга не само децата, а и възрастните.

Подобен процес на измамно щастие протича и в мозъка на наркоманите например. Когато тийнейджърът е пред компютъра, на него нито му се яде, нито му се пие, защото хормонът на удоволствието намалява потребността от това. Дори един здрав компютърен специалист може да остане цяло денонощие пред компютъра само с чаша кафе.

Разбира се, помощта на психолозите е необходима. Но това не е достатъчно – само с таблетки и внушение не се лекува такава зависимост. Има един китайски метод. Зависимите биват поставяни в клиника, където няма компютри. И ги натоварват физически. Защото тогава човек получава също толкова хормони на удоволствие, колкото и пред компютъра. В тези клиники психологът избира с какво да се занимава зависимият – спорт, хоби, общуване с връстници.

В Китай дори са измислили ”автоматичен” метод за борба със зависимостта от компютърните игри. Два часа след началото на играта сървърът на компютъра сам изключва и колкото и да опитва човек, не може да го включи отново.

Компютърното увлечение е вид хазарт.

Освен това вреди и на физическото здраве.

Компютърната зависимост до известна степен е част от хазартната зависимост. Дори в известна степен е по-опасна, защото всеки има достъп до компютърните игри.

Всяка хазартна игра се поддава много трудно на лечение, по своята същност тя дори е съчетание на наркомания и натрапчивост. Световната здравна организация я е причислила към опасните психически разстройства. Но тя е страшна и за физическото здраве. В практиката има случай, когато 12-годишно момче умира от обширен мозъчен кръвоизлив – то играло цяло денонощие без прекъсване на компютъра си.

Както се досещате, в България все още няма клиники за лечение на компютърна зависимост. А те са нужни. Защото психологът не може да навлезе напълно в света на компютърните маниаци.

По-подвластни са момчетата, мъжете. Сигурно защото те по принцип получават удоволствие от хазарта, победите, рекордите.

Ако детето не иска да стане от компютъра, значи е време за помощ.

Ето някои характерни признаци:

- Детето ви има добро настроение само когато е пред компютъра си. Ако се опитате да го отвлечете, то започва да се дразни и да става агресивно.

- Истинският геймър става затворен в себе си, дори започва да лъже. Например най-популярната им лъжа в този случай е, че си готвят домашното на компютъра.

- Очите му са пресъхнали от постоянното взиране в монитора. Получава и болки в гърба.

- Започва да отслабва, не му се яде, сънува кошмари. Изпитва пристъпи на страх, тревога и натрапчиви състояния.

- Прекарва по цели дни пред компютъра. Не може да си наложи и да си каже: сега ще поиграя един час на компютъра, след това ще изляза да се разходя с приятели.

- В разговорите му постепенно навлизат компютърни термини.



Тагове:   как,   зависимост,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: selamjeni
Категория: Други
Прочетен: 103219
Постинги: 43
Коментари: 34
Гласове: 63
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол